Yleinen

Vappu, kuokka ja perunamaa

02.05.2014, satuliinukka

Vappupäivän aamuna tässä tuvassa noustiin jo kuuden jälkeen – ilman herätyskelloa! Kummasti arkiaamuina ei meinaa kukaan päästä sängystä ylös, mutta vapaa-aamuina ei malta pysyä paikoillaan! 🙂 Kahdeksan aikoihin oltiinkin jo pihalla ja ennen klo11 oli pihamaalle räntäsateessa istutettu 21 kartiotuijaa – Klo 13 oli myös perunamaa käännetty, kompostin ’tukijalat’ upotettu maahan ja raparperi istutettuna!

Yllättävän hyvää hyötyliikuntaa tuo perunamaan kääntäminen ja mullan kuljettaminen kottikärryillä sateen pehmittämällä savimaalla ylämäkeen… 😀 Muutaman kuorman jälkeen korkkasinkin sitten tölkki-Colan (niin että se siitä hyötyliikunnasta….), pyysin miehen kuskaamaan multaa ja keskityin itse lapio & kuokkahommiin!

Perunamaa onkin tänä kesänä ihan extempore kokeilu – multaa on pihassa sen verran paljon, että päätettiin lopulta tehdä vielä reilun kolmen metrin mittainen perunamaa, johon kahteen vakoriviin istutettiin ituperunat. Perunamaa sijoittui savipitoiselle kuusimetsän pohjalle, johon oli sekoittunut rakennustöiden ja kallioräjäytysten yhteydessä kivipölyä. Mies oli koneellisesti kertaalleen möyhinyt perunapenkin paikan ja siihen kärrättiin vielä päälle kymmenkunta kottikärryllistä multaa. Maa käännettiin vajaan 30cm syvyydeltä ja nyt jännitetään, että tuliko maasta tarpeeksi ravinteikasta perunalle!

Loppuviikon aikana olisi tarkoitus kasata komposti pystyyn ja sitten saakin mies lähteä kyselemään hevosen- tai lehmänlantaa naapurustosta Emännälle kompostiin odottelemaan ensi kevättä! 🙂 Kehikkokompostista tulee kaksiosainen; toiselle puolelle kerätään puutarhajäte (haravointijäte, lehdet, rikkaruohot kasvimalta…) ja toiselle puolelle tosiaan tuota lantaa odottamaan käyttökelpoiseksi muuttumista. Äitienpäivä -viikonlopun puuhaksi minulle onkin varattu hakekoneella lapsuudenkotini pajukoiden silppuaminen, jotta saamme haketta sekä kompostiin että kasvimaalle!

Pojan kanssa köllähdettiin ansaituille päivälevoille päiväruuan ja munkki&sima -herkuttelun jälkeen ja sillä aikaa oli pojan huoneeseen ilmestynyt Angry Birds -tapetti! 😀 Kätevällä Emännällä on siis luonnollisesti Kätevä Isäntä! 😉

Eli paljon saatiin aikaiseksi yhdessä päivässä! 🙂

Vihdoin ja viimein myös auringonkukat ja ruohosipuli alkavat versomaan istutusruukuissa! Istutussipulitkin ovat jo odottamassa autotallissa sään lämpenemistä – alkaa olemaan kaikilla tässä jo levottomat olo kesän kunnollista käynnistymistä odottaessa… 🙂

, ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *