Pihamaan vallanneet nokoset otettu viimein hyötykäyttöön!
Keväällä pihalle kipattu multakuorma on kutistunut kesän käytössä jo puoleen, ja sen jäljiltä maahan on jäänyt tasainen multakerros, joka onkin toiminut – käyttäisin tässä välissä sanaa ’erinomaisena’, jos olisimme toivoneet tämän kasvin villiintymistä pihamaalla – kasvualustana nokkoselle.
Pitkin kesää olemme kironneet mokomaa rikkakasvia, mutta viimein muutaman tuttavan (ja Googlen) rohkaisemana päätin ottaa sen hyötykäyttöön. Perjantai-iltana pihamaallamme kyykkikin isompi ja pienempi Kokeileva Kokki. 🙂
Keräsimme nuoret nokkosentaimet ja isompien taimien latvoista ~15cm pituudesta talteen. Oppina ensi kertaan, että kerään pelkät lehdet, nyt leikkasimme nokkoset varsineen ja sitten ryöppäyksen jälkeen karsin paksuimmat varsipalat pois lehtien seasta.
Kiehautin kattilassa veden ja kaadoin sen toiseen kattilaan, jonne olin asettanut nokkoset. Hetken ajan painelin lehtiä kiehuvassa vedessä kauhan kanssa, kaadoin nokkoset vesineen siivilään ja huuhtelin siivilän avulla lehdet vielä kylmän veden alla. Lopulta puristin käsin nokkoset yhdeksi tiiviiksi ’pötköksi’ ja leikkasin siivuiksi. Osa nokkosista siirtyi jääkaappiin odottamaan pakastamista ja 4dl otin erilleen lettuja varten.
Tein aiemmin viikolla elämäni ensimmäiset porkkanaletut ja sen lettutaikinaohjeen pohjalta muokkasinkin nokkosletuille seuraavanlaisen ohjeen;
4dl ryöpättyjä nokkosia
2,5dl ruokakermaa
2dl maitoa
4 kananmunaa
6rkl vehnäjauhoja
2dl emmental -juustoraastetta
~50g pilkottua fetaa
Mustapippuria
(Suolaa ei tarvitse lisätä, sillä feta tuo riittävästi suolaisuutta)
Sekoita ainekset keskenään ja paista paksuhkoja ohukaisia. Itse paistoin tavallisella lettupannulla vähän isompia räiskäleitä, kun kaapista ei vielä löydy pikkulettujen tekoon tarkoitettua pannua… 🙂
Maistui pojalle ihan sellaisenaan, itse ajattelin tänään vielä herkutella raejuuston kanssa!
Autotallissa käyttöönottoa odottaa kuivain, joten tästä ensimmäisestä kokeilusta innostuneena saatan vielä innostua keräämään nuoria lehtiä nokkosteetäkin varten. Tähän tosin ilmeisesti kevät on parasta aikaa, syksyllä lehdissä on ilmeisesti jo kitkerämpi maku, mutta kokeiltava on! 🙂