Kävin hakemassa raksaltamme ison muovikassillisen raparperin varsia – nykyisen pihan raparperipensas on vasta toista kesää kasvamassa, joten siinä varret ovat vielä ohuita, eikä sato päätä huimaa. Raksan pihamaalla vuosia vanhat raparperipensaat tekivät taas erittäin runsaasti muhkeita varsia ja jätinkin vielä pensaisiin pienemmät, kasvuvaiheessa vielä olevat varret kasvamaan pidemmälle kesään.
Ensin ajattelin tuota muovipussillista pienenä saaliina, mutta näin pula-aikana kasvaneiden vanhempieni lapsena – heidän sekä mummoni reseptivihkojen äärellä kasvaneena – muistin, kuinka vähäinenkin määrä raaka-aineita saadaan muutettua isoksi määräksi syötävää ja juotavaa, ilman, että juuri mitään hukkaanheitettävääkään syntyy! Ilta siis hurahti marttailussa – tai minun tapauksessani Kätevää Emäntää leikkien… 😉
Viidestä vaivaisesta raparperinvarresta saa ihan ikiomalla ohjeellani tehtyä käsittämättömät 2,4 litraa raparperimehutiivistettä (laimennussuhde mausta riippuen 1/2 tai jopa 1/3) eli janojuomaksi kesähelteille jopa yli 7 litraa mehua, sekä siivilöidystä raparperista vielä todella ison kulhollisen raparperi-kaneli-kiisseliä!
RAPARPERIMEHUTIIVISTE (2,4 l tiivistettä)
5 keskikokoista raparperin vartta kuorittuna ja pilkottuna (= ~1,8-2 l)
2,5 l vettä
3 dl sokeria
½ sitruunan mehu
Kuori ja pilko raparperin varret. Mittaa kattilaan vesi ja lisää raparperipalaset. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Älä sekoita, sillä sekoittaminen sakeuttaa mehua. Siivilöi tiheällä siivilällä raparperinpalaset pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä mehua hiljalleen, kunnes sokeri on liuennut.
Kaada mehu pulloihin – itse käytin lasisia Lidlin appelsiinimehupulloja – sulje korkit ja jäähdytä. Mehu on säilytettävä viileässä. Itse laimennan mehun kylmällä vedellä 1/2 -suhteella, mies taas mielummin laimentaisi enemmänkin – 1/3 -suhteella saat raikasta janojuomaa.
Valmistukseen kuorimisineen menee aikaa noin 30 minuuttia + jäähdyttäminen.
RAPARPERIKIISSELI (mehunkeittämisestä jääneistä raparperin paloista)
n.8 dl kertaalleen keitettyjä raparperinpalasia
1 l vettä
1½ dl sokeria
1-2 tl kanelia
1 dl vettä + 4 rkl perunajauhoja suurustamiseen
Mittaa kattilaan vesi ja lisää mehun valmistamisesta jääneet, kertaalleen keitetyt raparperin palat sekä sokeri ja kaneli. Anna kiehua hiljalleen n.10 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita keskenään suurustamiseen tarvittavat vesi ja perunajauhot erillisessä astiassa niin, että perunajauho liukenee veteen. Kaada seos hiljalleen kattilaan, raparpereja koko ajan hyvin sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa. Kaada kiehahtanut kiisseli tarjoiluastiaan jäähtymään ja ripottele pinnalle hienoa sokeria.
Tarjoile kylmänä, vaikka vatkatun vaniljakastikkeen kanssa – NAM!
Ajattelin kuoria ja pilkkoa loput raparperin varret ja pakastaa sopivina 5 varren erinä, jotta pitkin talvea voimme nauttia omasta mehusta ja herkutella jälkiruokakiisselillä. Herkullista ja helppoa omasta kasvimaasta!
kiisseli, mehu, raparperi, resepti
Kiitos vinkistä!:) Juoma kuulostaa erittäin hyvälle!:)
Minäkin vasta tämän kesän alussa laitoin raparperin alun, jonka sain yhdeltä entiseltä työkaveriltani. Ei vielä pysty raparperiherkkuja siitä valmistamaan, mutta ensi kesänä toivottavasti!:)